Hoito vaihtoehdot

Nainen emojipäällä puhumassa

Vasomotoriset oireet VMO ovat lääketieteellinen tila, joka johtuu hormonitasojen alenemisesta vaihdevuosien yhteydessä.1 Jos sinulla esiintyy kuumia aaltoja, yöhikoilua tai muita oireita vaihdevuosien aikana, apua on saatavilla. Keskustele lääkärin kanssa.

Pari sängyssä, nainen emojipäällä

Mikä hoitomuoto sopii minulle?

Nykyään on saatavilla monen tyyppisiä hoitoja, jotka voivat lievittää tavallisia vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Keskustele lääkärin kanssa siitä, mikä hoito sopii parhaiten sinulle.

Itsehoito

Pukeudu kevyesti

Jos sinulle tulee helposti lämmin, yleisenä suosituksena on pukeutua kevyesti ja käyttää luonnollisista materiaaleista, kuten puuvillasta tai pellavasta, valmistettuja vaatteita.2 Nykyään on saatavilla myös vaatteita, jotka siirtävät kosteuden pois iholta ja kuivuvat nopeasti.

Pidä makuuhuone viileänä

Makuuhuoneen lämpötilan pitäminen viileänä voi auttaa lieventämään vasomotorisia oireita ja parantamaan yöunta.3

Lopeta tupakointi

Tutkimusten mukaan vasomotorisiin oireisiin liittyvät ongelmat ovat muita yleisempiä naisilla, jotka tupakoivat. Tupakoinnin lopettaminen voikin vähentää kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun liittyviä ongelmia.1

Pidä paino kurissa

Tutkimusten mukaan vasomotorisiin oireisiin liittyvät ongelmat ovat muita yleisempiä naisilla, joiden BMI* on tavallista korkeampi. Pyrkiminen painon pudotukseen voikin vähentää kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun liittyviä ongelmia ylipainoisilla naisilla.1



 

*Painoindeksi (Body Mass Index)

Kokeile mindfulnessia, meditaatiota tai joogaa

Meditaation ei ole osoitettu lievittävän oireita, mutta se voi auttaa käsittelemään tunteita (ahdistusta, stressiä ja ärtyneisyyttä), joita kuumat aallot ja yöhikoilu voivat aiheuttaa. Joogan on sen sijaan osoitettu lievittävän tehokkaasti erilaisia vaihdevuosioireita.4

Vältä laukaisevia tekijöitä

Kahvi, voimakkaasti maustettu ruoka, stressi ja lämpimät ympäristöt ovat tekijöitä, jotka voivat laukaista tai pahentaa kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Äskettäin toteutetut tutkimukset osoittavat, että alkoholi ja runsas sokerin ja rasvan saanti voivat lisätä vaihdevuosiin liittyvien vasomotoristen oireiden riskiä.1

Hoitotyypit

Nykyään on saatavilla monen tyyppisiä hoitoja, jotka voivat lievittää tavallisia vaihdevuosioireita, kuten kuumia aaltoja ja yöhikoilua. Keskustele lääkärin kanssa siitä, mikä hoito sopii parhaiten sinulle.

Hormonivapaa hoito

Osa naisista käyttää vaihdevuosioireiden hoidossa hormonivapaita vaihtoehtoja, koska he eivät voi tai halua käyttää hormonihoitoa.

Kehon lämpötilaa säätelevät lääkkeet5,6

  • Nämä lääkkeet voivat vaikuttaa sellaisten aivoissa olevien aineiden tasoon, jotka säätelevät kehon lämpötilaa.
  • Niiden on osoitettu vähentävän kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

Masennuslääkkeet5-7

Huom: Masennuslääkkeitä ei ole virallisesti hyväksytty vaihdevuosioireiden hoitoon, mutta tietyissä tapauksissa lääkäri voi määrätä niitä potilaille, joille hormonihoito ei jostakin syystä sovi.

  • Nämä voivat auttaa vaihdevuosien aikaisiin mielialan vaihteluihin.
  • Ne saattavat myös vähentää kuumia aaltoja ja yöhikoilua.

Hormonihoito

Hormonikorvaushoito (HRT)8-10

  • Hormonikorvaushoito korvaa niitä hormoneita, joita kehosi tuottaa vähemmän vaihdevuosien lähestyessä.
  • Hormonikorvaushoito voi auttaa useisiin vaihdevuosioireisiin, kuten kuumiin aaltoihin ja yöhikoiluun.
  • Hormonikorvaushoitoa on saatavilla tabletteina, laastareina, geelinä ja pessaarina.
  • Hormonikorvaushoito voi sisältää erilaisia hormoneja, kuten estrogeenia, gestageenia tai molempia.

Apua vaihdevuosioireisiin saat kääntymällä yleislääkärin tai gynekologin puoleen. Voit myös hyödyntää sähköistä asiointia.

Kirjallisuusviitteet:

  1. Thurston RC. Vasomotor symptoms. In: Crandall CJ, Bachrnan GA, Faubion SS, et al., eds. Menopause Practice: A Clinician's Guide. 6th ed. Pepper Pike, OH: North American Menopause Society, 2019;43-55.
  2. Kaunitz AM, Manson JE. Management of menopausal symptoms. Obstet Gynecol 2015M126(4):859-876.
  3. Lampio L, Saaresranta T & Polo P. Unettomuusoireet vaihdevuosien aikana. Duodecim 2018 134:6;555-562
  4. Joshi S, Khandwe R, Bapat D, Deshmukh U. Effect of yoga on menopausal symptoms. Menopause Int 2011M17(3):78-81.
  5. Davis SR et al. Climacteric 2023;26(6):517-536.
  6. The North American Menopause Society (NAMS) Advisory Panel. Menopause 2023;30(6):573 590.
  7. National Health Service (NHS). Menopause: Treatment. 2022. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/. Accessed September 2024.
  8. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Menopause: diagnosis and management. NICE guideline [NG23]. 2015. Available at: https://www.nice.org.uk/guidance/NG23. Accessed September 2024.
  9. European Menopause and Andropause Society (EMAS). Menopausal hormone therapy. 2022. Available at: https://emas-online.org/wp-content/uploads/2022/05/Menopausal-hormone-therapy.pdf. Accessed September 2024.
  10. National Health Service (NHS). Types of hormone replacement therapy. 2023. Available at:
    https://www.nhs.uk/medicines/hormone-replacement-therapy-hrt/types-of-hormone-replacement-therapy-hrt/. Accessed September 2024.